marți, 18 decembrie 2018

Expozitie Universita degli Studi di Napoli Federico II




fig.1 -afișul expoziției ”Timișoara Premium RestaurExposed City” de la Universita degli Studi di Napoli Federico II_ Departamento di Architettura 18.12.2018.

Din păcate din cauza blocării Aeroportului Internațional Traian Vuia din Timișoara în aceste zile, nu pot fi alături de cei care au organizat din partea noastră acest eveniment.
Totuși postez prelegerea mea pregătită pentru această ocazie, pentru expo din Napoli, oraș care a obținut în acest an peste 1 miliard euro pentru Regenerarea zonei istorice:
”Traseul meu profesional a fost puternic influențat de contactul din 1994 (printr-o bursă de cercetare doctorală Tempus) cu orașul Napoli, cu ”Universita degli Studi di Napoli Federico II, Dipartimento di Pianificazione e Scienza del Territorio” și în special cu dna profesor Constanza Caniglia Rispoli. Atunci, prin dna Caniglia am luat contactul cu revistele ce cuprindeau studiile studenților americani ai anilor 90 din Harvard University, Massachusetts, aflate în biblioteca Universității din Napoli. Conceptele universitare  americane în privința planningului erau noi și pentru Italia, dar pentru noi de neimaginat. Conceptele de Planificarea Urbană, Land Use, Environment, Mobility, Mobilitate Pietonală, etc au fost dezvoltate, aplicate ulterior în Timișoara, în România, fie în Teza mea de Doctorat, în cele peste 20 de cărți, în sute de articole de specialitate, fie ca Arhitect Șef Primaria Timișoara, fie ca Profesor de Urbanism la Facultatea de Arhitectură din Universitatea Politehnica din Timișoara pînă acum 3 ani, respectiv în Centrul de Cercetare pentru Planificare Urbană al Universității și acum ca reprezentant al Registrul Urbaniștilor din România (RUR) din Regiunea de Dezvoltare Vest. Ca partener activ al grupului ”Expose Architecture” am încercat să impun ideea că acțiunea de RESTAURARE a OBIECTULUI de ARHITECTURĂ, cea de REGENERARE URBANĂ trebuie să aibă anterior o PLANIFICAREA URBANĂ coerentă, adică  mai pe înțelesul tuturora „salvarea patrimoniului este inutilă, dacă nu există o strategie de regenerare urbană sustenabilă”.
Toate acestea au avut sursa în acel contact din 1994.
Ca reprezentant al UPT am stabilit încă din 1997 prezența studenților arhitecți timișoreni la Napoli în programul Tempus la Seconda Universita degli Studi di Napoli, Facolta di Architettura (Aversa) la care au participat de atunci peste 30 și reciproc, peste 50 studenți italieni la UPT (ulterior și cei din Palermo, Trento, Roma, etc). Numai în ultimii 5 ani au venit la Timișoara  să studieze 6 studenți din Napoli.
Noua experiență a napoletanilor privitoare la ”turistificarea” sau la ”gentrificarea” zonei istorice este un bun exemplu și pentru ”Timișoara 2021”. Relația democratică dintre ”guvernanți” și cei ”guvernați”, criza locuințelor, criza gunoaielor, datoriile ilegitime ale municipalității, eliminarea discrepanței dintre săraci și bogați, dar și nevoia apartenenței la o piață europeană unică, au fost probabil politicile coerente ce au determinat EU să acorde suma de peste 1 miliard de euro orașului Napoli, condus după concepția ”democrației locale” pentru restaurarea zonei istorice.
Atunci în 1994 am învățat de la napoletani încă un lucru elementar și anume că importanți sunt oamenii și nu clădirile.
Mulțumesc napoletanilor,
Mulțumesc dnei Caniglia
raduradoslavtimisoara
PS. SUCCES COLEGILOR MEI CARE AU REUȘIT SĂ DUCĂ EXPOZIȚIA NOASTRĂ în aceste condiții vitrege la Napoli și care sunt convins că ne vor reprezenta cu cinste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu